ŞEKER HASTALARI VE İMMÜN YETMEZLİĞİ OLANLARDA TIRNAK BATMASINI ÖNEMSEYİNİZ HAYATİ TEHLİKEYE YA DA UZUV KAYBINA YOL AÇABİLİR...
Tırnak batması, sıklıkla ayak başparmağında görülen ağrılı bir hastalıktır. Ayak başparmağı tırnağının yan kenar ucundaki sivri kenarının cilde batması ile gelişir. Burada daha sonra bir emflamasyon, şişlik ve kızarıklık gelişir. Bu ağrılı şiş bölge çok hassastır. Bu bölgede daha sonra granulasyon dokusu denilen yeni doku oluşur ki bu doku batmayı arttırır. Tedavi edilmemiş olgularda sarımsı bir akıntı ve enfeksiyon görülebilir. Tırnak batması erişkin erkeklerde daha sık görülür.
Tırnak batmasının nedenleri nelerdir?
Topuklu ve dar ayakkabılar tırnaklarda bası oluşturur ve tırnak gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Hatalı tırnak kesimleri de batmaya neden olur. Tırnaklar düz kesilmelidir. Tırnaklar kesilirken yuvarlaklaştırılıp tırnak kenarının deri altındaki kısmına doğru kesilirse uçta kalan ince sivri tırnak parçası batmaya neden olur. Tırnak travmaları, ayak başparmağını sert bir yere çarpma sonucu tırnak yatağında tahribata sebep olarak tırnakların batmasına neden olabilir. Mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle tırnak kalınlaşmaya neden olarak batmaya yol açabilir. Ailesinde tırnak batması olan bireylerde de tırnak batması daha sık görülür. Yine tırnak kenarları içe doğru kıvrımlı hastalarda batma daha sık görülür.
Tırnak batmasında kimlerde önemlidir?
Tırnak batması, şeker hastalığında, AIDS, immun yetmezliği olan hastalarda tedavisi acil ve titizlikle yapılmalı, enfeksiyon varsa kontrol altına alınmalıdır.
Tırnak batması tedavisinde neler yapılmalıdır?
Tedavide genel olarak, ayak parmakları temiz ve kuru tutulmalıdır. Ayağı sıkan ayakkabıların kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Akıntı ve ağrının artması durumunda doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz gerekli duyduğu durumda antibiyotik kullanmanızı önerebilir. Bazı durumlarda cerrahi tedavi önerebilir. Tırnak batmasında sıklıkla tırnağın batan kısmı ince bir şekilde çıkarılır ve çıkarılan tırnak kısmının altındaki tırnak yatağı da çıkarılarak aynı bölgede tırnak çıkması ve batması engellenir.
Gizliliğiniz bizim için önemlidir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması
Kanunu Hakkında Bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.
Özel Anamed Hastanesi, hızlı ve güvenilir bir web deneyimi için Mozilla Firefox ve Google Chrome öneriyor.
Sitemizdeki Verilerin İzinsiz Kopyalanması ve Kaynak Gösterilmeden Kullanilması Yasaktır.
Copyright © 2014 Özel Anamed Hastanesi | Tüm hakları saklıdır 2014.
Güncelleme Tarihi: 28.12.2024