İnsan derisi ışığa geçirgendir. Kıl ise ışığı geçirmez, çünkü içinde bol miktarda bulunan siyah renkli melanin maddesi ışığı emer. Böylece lazer ışığı kıl kökünde oldukça yoğunlaşarak ısı enerjisine dönüşür. Isınan kıl kökünde kılı üreten hücrelerde kalıcı hasar olur ve bu durum kıl kökünün kıl üretme fonksiyonunun kaybolmasına neden olur. Böylece birbirini izleyen seanslar sonunda kıllar uzun süreli olarak yok edilir. Fakat derinin diğer bölümleri ışığa geçirgen olduğu için, bu bölgelerde ısı yoğunlaşmadığından herhangi bir yan etki görülmez.
İğneli epilasyon ile kıyaslandığında lazer işlemi ağrısız ve oldukça kısa süren bir uygulamadır. Örneğin dudak üstü 1-2, koltukaltları ise 3-5 dakika gibi bir sürede istenmeyen kıllardan temizlenir. Lazer epilasyon geniş bölgelere hatta tüm vücuda aynı seansta uygulanabilir.
Lazer epilasyon uygulamalarında başarılı sonuç elde etmek için cilt rengi ve kıl yapısına uygun lazer tipi ve dozu seçilmelidir. Seansların düzenli aralıklarla tekrarlanması, sonucun daha başarılı ve hızlı olmasını sağlamaktadır.
Lazer tekniği yaklaşık 30-40 yıldır güvenle tıpta kullanılmaktadır. Son 10-15 yıldır da lazer epilasyon yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca lazerin kanser yapıcı etkisi yoktur. Ama yine de Dermatoloji uzmanının kararı olmadan çeşitli ben ve kahve renkli lekelere lazer epilasyon uygulanmamalıdır. Merkezimizde FDA (Amerikan gıda ve ilaç onay dairesi) ve CE onaylı alexandrite ve ndyag lazer kullanılmaktadır.
Seans aralıkları uygulama alanına göre değişebilir. Genellikle uygulamalar 4-8 haftada bir yapılır.
İşlem sırasında ağrı duyumu kişiye göre değişmektedir. Bu ağrı çoğunlukla dayanılabilir niteliktedir ve genellikle lastik çarpması, iğne dokunması hissi gibi tanımlanır.
Seans sonrasında birkaç dakika süren kızarıklık, şişlik gelişebilir, fakat bu yan etkiler geçicidir ve hastaların günlük aktiviteleri etkilemez.
Uygulama yapılan ciltte yüzeysel kabuklanma bazen oluşabilen geçici bir problemdir. Çoğunlukla bu kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadir vakalarda deride renk değişikliği dediğimiz açılma ya da koyulaşma gözlenebilir. Neredeyse tüm vakalarda deri 6-12 ay içinde normale döner. Skar dokusu denilen deride kalınlaşma çok nadir görülen bir yan etkidir ve kalıcı olabilir.
Eğer uygulama dermatoloji uzmanlarının gözetiminde yapılır, doğru lazer tipi ve dozu seçilirse; herhangi bir yan etki görülmez.
Tedavi yaz aylarında da uygulanabilir. Fakat, uygulama yapılacak kişiler hekimin önereceği güneşten korunma yöntemlerini dikkatle uygulamalıdır. Ayrıca bronz tene uygulama yapılmamalı, uygulama sonrasında güneşte kalınmamalıdır. Bronz tene uygulama yapıldığında hem yan etkiler görülmekte, hem de başarı oranı düşmektedir. Yalnız NDyag lazerle bronz tene de uygulama yapılabilir.
Lazer ışığı cilde bir ışık demeti şeklinde uygulanır. Her atış cihaz başlığının büyüklüğüne göre bir alanı tarar. Merkezimizdeki 18 mm çapındaki lazer başlığı ile bu alandaki kıllar saniyenin yarısından az bir zamanda yok edilmektedir. Kullandığımız lazerler dünyadaki en hızlı lazerlerdir. Saniyede 2.5 atış yapabilmektedirler.
Lazer epilasyon uygulaması sonrası kızarıklık ve kıl etrafında hafif bir şişlik oluşabilir. Bu reaksiyon birkaç saatte kaybolur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayabilir. Bölgesel bu reaksiyon için bazı kremler, soğutma işlemi uygulanır. Hastalarımız uygulama sonrası dikkat edilecek hususlar için bilgilendirilir. Uygulama yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmaması ve yüksek faktörlü koruyucu kullanımı önerilir.
Uzm.Dr.Fatma YÜCELEN
Gizliliğiniz bizim için önemlidir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması
Kanunu Hakkında Bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.
Özel Anamed Hastanesi, hızlı ve güvenilir bir web deneyimi için Mozilla Firefox ve Google Chrome öneriyor.
Sitemizdeki Verilerin İzinsiz Kopyalanması ve Kaynak Gösterilmeden Kullanilması Yasaktır.
Copyright © 2014 Özel Anamed Hastanesi | Tüm hakları saklıdır 2014.
Güncelleme Tarihi: 19.12.2024